Selectați limba dvs

Expeditia “-1000 ” Pierre Saint-Martin, Franta, august 1997

Asociatia Prusik prin intermediul Federatiei Romane de Speologie a participat la expeditia internationala "-1000" din Franta in reteaua subterana Pierre Saint-Martin in perioada 10 august - 20 august 1997.

La data respectiva expeditia "-1000" a reprezentat o premiera nationala pentru speologia romana, prilej oferit de Federatia Franceza de Speologie pe baza acordului biguvernamental incheiat in anul 1996 intre Romania si Franta.

Amplasarea retelei Pierre Saint-Martin este situata in masivul Pierre Saint-Martin din M-tii Pirinei aflat pe granita franco-spaniola. Aceasta retea ocupa in august 1997 pozitia a treisprezecea in topul pesterilor cu denivelarile cele mai mari. Astfel Saint-Martin are o denivelare totala de -1342 m si o lungime de peste 50 km.

Expeditia s-a desfasurat pe urmatorul itinerariu:

  • intrarea in aven prin Tete Sauvage cu lungime de 600 m pana la sala Cosyns, cu o denivelare de 384 m.
  • s-a continuat intr-o retea activa (rauri subterane, lacuri, marmite ) pana in sala Verna pe o lungime de 7100 m, parcurgand salile Cosyns, Grand Canion, Tunnel du Vent, Galerie des Marmites, Le Grand Corniche, Sala Verna
  • bivuacul - tabara subterana s-a facut dupa sala Verna
  • de la bivuac traseul se continua pe galeria Aranzadi spre puturile Aziza - Permanent pe o lungime de 1600 m si o denivelare de -341 m. Aici s-a atins punctul terminus de -1342 m fata de intrarea in retea. Echipele s-au intors prin tunelul EDF.

 

Coordonatorul tehnic al expeditiei a fost Andrei Posmosanu, antrenor federal.

Din partea AS Prusik Timisoara a participat Adrian Oprin si Ion Tudor(Jean).

O vizualizare din profil a sistemului - vezi.
O vizualizare in plan a zonei Amonte de Sala Verna - vezi.

Parteneri