Selectați limba dvs

AS Prusik desfasoara activitati in cadrul urmatoarelor departamente:

Tehnic 
Educatie si stiinta
Topografie
Relatii si Publicitate
Audio Video
Protectie a mediului subteran

 

 

TEHNIC

Acest departament a luat fiinta chiar de la infiintarea A.S.P.T. si este un departament fara de care o organizatie de profil speologic nu ar putea functiona in maxima siguranta.

Departamentul are in vedere doua directii: una este cea educativa, iar cea de-a doua este tehnica propriu-zisa practicata in speologie.

Pe linie educativa departamentul tehnic sustine lectiile teoretice din cadrul Cursului de Initiere in Speologie organizat in fiecare primavara de A.S.P.T., de asemenea Stagiul de Tehnica Speologica Alpina ( T.S.A.) organizat de Prusik in colaborare cu A.S. Exploratorii Resita in fiecare an la Comarnic (zona Caras), si nu in ultimul rand cursuri teoretice in cadrul clubului pentru membrii acestuia. Existand o stransa colaborare cu Federatia Romana de Speologie si participand la diferite stagii nationale si internationale departamentul este la curent cu noile tehnici aparute in acest domeniu.

Pe linie tehnica departamentul organizeaza in mod constant antrenamente fizice si tehnice pentru exersarea tehnicilor de parcurgere a pesterilor verticale cat si pentru mentinerea in forma a membrilor asociatiei.

Finalitatea acestor activitati din cadrul departamentului se regaseste in parcurgerea, echiparea, explorarea, cartarea, fotografierea cat si studierea cavitatilor verticale si orizontale.

T.S.A. inseamna atat tehnica de parcurgere a pesterilor orizontale cat si a celor verticale.

Scopul T.S.A-ului este de a face cat mai facila parcurgerea pesterilor si avenelor, singura conditie fiind cea de practicare in maxima securitate a acestor tehnici.

T.S.A-ul nu trebuie inteles ca fiind un scop in sine, ci ca un mijloc pentru a-ti atinge un scop.

sus    

PROTECTIE A MEDIULUI SUBTERAN

Pesterile sunt rezultatul actiunii unor factori de mediu de-a lungul a mii de ani, un mediu static in aparenta si totusi extrem de fragil si vulnerabil la prezenta umana, un mediu in care degradarile sunt ireversibile. Simpla patrundere a noastra in pestera determina cresteri de temperatura, scaderea umiditatii, perturbarea curentilor de aer, toate cu efecte mai mult sau mai putin grave asupra speleotemelor si faunei.

Activitatea departamentului de protectie a mediului subteran este o activitate de trezire a responsabilitatii si a constiintei in fiecare dintre noi, ca scopul cel mai eficient de a proteja o pestera. Fiecare speolog trebuie sa inteleaga cat este de important ca in explorarile sale sa lase cat mai putine urme, pe scurt sa nu duca nimic in pestera, sa nu ia nimic din pestera cu speranta ca vom lasa in urma ceva la fel de frumos cu ceea ce am gasit.

Fiecare pestera este unica in felul ei, necesita masuri specifice de protectie, de aceea regulile de protectie pentru fiecare sunt cu atat mai importante si toate astea pana la urma tot pentru placerea noastra de descoperitori si exploratori.

Indiferent cum actionam trebuie sa avem in vedere si cadrul legislativ existent, care trebuie respectat daca dorim sa realizam protectie.

sus    

EDUCATIE SI STIINTA

Inainte de a devenii un bun speolog, alpinist sau practicant al unor sporturi montane este necesar sa fi un bun excursionist si cunoscator al echipamentelor si tehnicilor utilizate in organizarea in bune conditii a expeditiilor si taberelor montane.

In cadrul acestui departament dorim sa va oferim informatii legate de echipament si de modul de utilizare al acestuia, precum si diverse cunostinte din domeniile: arheologie, biospeologie, carstologie, chiropterologie, climatologie, fotografie subterana, protectia mediului, salvaspo, TSA si topografie.

Incepem acum cu primi pasi - un mini dictionar al termenilor des intalniti in speologie precum si in clubul Prusik [aici]

De asemenea prezentarea echipamentului individual necesar unui speolog [aici]

Invata cat vrei si ceea ce doresti, dar intr-un mod corect fara a-ti face rau tie sau celor din jur si fara a distruge mediul inconjurator!

sus    

TOPOGRAFIE

Departamentul de topografie al Asociatiei Speologice Prusik Timisoara are ca obiectiv principal cartarea cavitatilor subterane.

Cartarea unei cavitati (pestera, aven) presupune "culegerea" datelor din teren - ridicari topografice - si folosirea acestora in vederea realizarii unei harti a pesterii. Harta realizata poate fi folosita in scopuri precum studii stiintifice, sistematizari, vizite, pentru orientarea celor ce doresc sa faca fotografie subterana etc.

De asemenea, o cartare bine facuta este un instrument de lucru de prima importanta cu ajutorul caruia exploratorul poate determina: zonele in care cavitatea prezinta sanse de continuare, posibilitatile de jonctiune cu o pestera vecina, eventualele locuri in care ar putea fi incercate dezobstructii, perimetrele in care s-ar putea efectua prospectiuni, si nu in ultimul rand pentru orientarea in pestera respectiva la turele viitoare.

Datele rezultate in urma studierii si cartarii unei cavitati sunt centralizate de Cadastrul pesterilor din Romania ce se afla la Institutul de Speologie Bucuresti.

sus    

RELATII SI PUBLICITATE

Prin dezvoltarea activitatilor asociatiei acest departament a aparut ca o necesitate fireasca.

Ca responsabilitati se pot trasa urmatoarele aspecte:

  • relatii stranse cu presa scrisa si audio-vizuala
  • relatii de parteneriat si schimb de informatii intre cluburile si asociatiile de profil precum si toate organizatiile responsabile cu protectia mediului din tara si strainatate
  • comunicare eficienta intre asociatie si organe de resort (Academia, Institutul de Speologie, Facultatea de Geografie si Istorie, Prefectura, Primarie, Consiliul Local, Consiliul Judetean, Politie, Pompieri, Salvare)
  • promovarea imagini organizatiei la orice manifestare de anvergura pe plan intern si international (congrese, expozitii, concursuri, lansari de carte).

 

sus    

AUDIO-VIDEO

Departamentul Audio – Video al Asociatiei Speologice Prusik Timisoara a luat nastere odata cu infintarea asociatiei. Principalul obiectiv al acestui departament este acela de a prezenta – atat populatiei intregi, care nu poate practica speologia sau nu cunoaste lumea subterana, cat si altor organizatii de profil speologic – complexitatea si frumusetea lumi subterane.

Cea mai usoara modalitatea pentru a se indeplinii acest scop este fotografia subterana. Acesta fotografie subterana este cu mult mai complexa decat fotografia de suprafata deoarece intervin o serie de factori cum ar fi : intunericul si umiditatea. Fotografia subterana poate fi impartita in doua mari categorii : fotografie documentara si fotografie artistica.

O poza documentara din pestera trebuie sa fie exacta, clara si sa arate complexitatea mediului subteran. Pentru a realiza o poza artistica in mediul subteran este nevoie de o tehnica mai speciala, sunt necesare surse de lumina suplimentare, precum si o regie de iluminare a obiectivului propus.

Finalitatea activitatii din cadrul departamentului audio – video se regaseste la finale anului cand asociatia organizeaza o expozitie de arta fotografica unde se pot admira lucrari din mediul subteran, atat poze artistice, prelucrari ale acestora pe calculator cat si filme documentar-artistice.

sus 

Parteneri